Bert Brugghemans

Bert Brugghemans

  • btn
  • btn
  • btn
  • btn
Zonecommandant - BZA
Bio

Bert Brugghemans is de commandant van Brandweer Zone Antwerpen. Hij leidt sinds 2017 deze hulpverleningsorganisatie van 800 medewerkers die instaat voor de fysieke veiligheid en continuïteit van de grootste stad in Vlaanderen en één van de belangrijkste havengebieden van Europa.

Voordien was Bert binnen de Antwerpse brandweer wachtofficier, sectorcommandant en directeur operaties. Hij was ook verantwoordelijk voor de organisatie van de overgang naar de hulpverleningszone en de uitkanteling uit de stad Antwerpen. Bert is lid van de raad van bestuur van verschillende organisaties, waaronder Campus Vesta, Oscare en Netwerk Brandweer. Binnen deze laatste organisatie leidt Bert de cluster externe relaties waaronder de communicatie van de brandweer, het stakeholdermanagement en de politieke relaties vallen.

Bert haalde in 2006 een master in management en beleid van de gezondheidszorg aan de KULeuven. Nadien haalde hij een postgraduaat in operations management en een postgraduaat in rampenmanagement. In 2017 haalde hij een Master in Public Management aan de Antwerp Management School. Hij is eveneens brevethouder DIR CP-OPS. 

Bert heeft verschillende academische publicaties in het domein van crisisleiderschap en -management en is onder andere co-auteur van het boek Help! Een crisis (2015) en Alles is onder controle (2021). Daarnaast is hij betrokken in verschillende opleidingen in crisismanagement. Momenteel is Bert vooral actief in de domeinen van maatschappelijke continuïteit, normal chaos en veerkrachtige steden. 

Bekijk alle sprekers